Wilt u eens iets nieuws proberen?

Op receptenstad.nl vind u veel verschillende soorten recepten
die u zeer gemakkelijk thuis kunt bereiden.
Smullen maar!

(Recepten > Hoofdgerechten) Gevulde kalkoen uit de oven maken

Natuurlijk is het belangrijk dat u over alle ingrediënten beschikt welke u nodig heeft om Gevulde kalkoen uit de oven te maken.

In dit recept kun je een aantal dingen van te voren al doen, dit word aangegeven.

1. Dit kun je al een dag van te voren doen:

1.1 Was de rozijnen.
1.2 Verwarm de rode wijn in een pannetje en voeg vervolgens de pruimen toe.
1.3 Laat de pruimen ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
1.4 Neem de pan van het vuur en voeg daarna de rozijnen toe.
1.5 Laat de rozijnen en pruimen in het vocht afkoelen.
1.6 Pel de sjalotten en hak ze met een mes goed fijn.
1.7 Knip het vel van de saucijzen of verse worst en doe de vulling ervan in een kom.
1.8 Voeg de gehakte sjalot toe aan de vulling in de kom.
1.9 Schil de appel, snijd deze in blokjes en doe deze ook in de kom.
1.10 Kruid het geheel met peper en zout naar smaak en doe daarna de rozemarijn erbij.
1.12 Spoel de kippenlevers af en maak deze daarna droog met keukenpapier.
1.13 Snijd de kippenlevers vervolgens in kleine stukjes.
1.14 Meng deze met het ei door de gehaktmassa.
1.15 Schep de pruimen en de rozijnen uit de wijn. Bewaar de wijn voor het bedruipen van de kalkoen.
1.16 Laat de pruimen en de rozijnen goed uitlekken in een vergiet en meng deze ook door de gehaktmassa.

2. Dit kan 's ochtends:

2.1 Verwijder eventuele zakjes uit de buikholte van de kalkoen.
2.2 Verwijder het V-vormige wensbeentje, hierdoor kan de kalkoen gemakkelijker gevuld worden. (kan de slager ook voor je doen)
2.3 Spoel de buikholte schoon met water. Dep deze droog met keukenpapier.
2.4 Bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met peper en zout. Vul de buikholte, via de halsopening, met het gehaktmengsel. Duw de vulling goed aan.
2.5 Trek het nekvel over de opening en steek dit vast met cocktailprikkers of beter naai de opening dicht met keukengaren.
2.6 Bedek de buik en de poten met plakjes vetspek.
2.7 Zet de kalkoen tot de verdere bereiding, afgedekt, weg in de koelkast.

3. Dit kan ongeveer 3,5 uur van te voren:

3.1 Laat de kalkoen in circa 30 minuten op kamertemperatuur komen.
3.2 Verwarm de oven voor op 200 graden of gasovenstand 4.
3.3 Smelt de boter in een steelpan of in de magnetron.

4. Leg de kalkoen op zijn rug in een braadslee, het liefst op een rooster zodat ook de onderkant lekker knapperig wordt.

5. Schenk de gesmolten boter eroverheen. Plaats de braad-slee een richel onder het midden in de oven.

6. Braad de kalkoen in 2 tot 2,5 uur gaar.

7. Doe de kalkoen regelmatig bedruipen met de braadboter en de rode wijn om het borstvlees mals en sappig te houden.

8. Verlaag de oventemperatuur na 30 minuten tot 175 graden.

9. De kalkoen is gaar als de poten gemakkelijk heen en weer bewogen kunnen worden.

10. Verwijder het vetspek en zet de kalkoen nog circa 15 minuten terug in de oven om mooi goudbruin te kleuren.

11. Neem de kalkoen uit de oven en laat deze verpakt in aluminiumfolie minstens 15 minuten rusten alvorens aan te snijden.

12. Voor het maken van de jus. Zeef de jus en voeg de rest van de bouillon toe. Breng de jus op smaak met peper en zout.

13. Leg de kalkoen op een grote schaal en garneer met peterselie.

Gevulde kalkoen uit de oven bevat de volgende zoekwoorden:

Ingrediënten voor het recept

De benodigde ingrediënten voor Gevulde kalkoen uit de oven zoals wij dit hierlangs beschrijven. Natuurlijk aan u de keus hiervan af te wijken.

50 gram rozijnen

1,5 dl rode wijn

3 sjalotten

250 gr saucijzen of verse worst

1 appel

Peper en zout

3 theelepels gedroogde rozemarijn

150 gr kippenlevers

1 ei

1 babykalkoen (circa 2 kilo)

75 gr plakjes vetspek

50 gr boter

Cocktailprikkers

Aluminiumfolie



Voor de jus:

5 dl kippenbouillon



Voor de garnering:

Toefjes peterselie

8 voorgeweekte gedroogde pruimen

Recept Informatie voor Gevulde kalkoen uit de oven:


4 Personen

350 min. bereiden

Geen vlees

Diner